streda 11. mája 2016

(možno) Užitočné rady pre prisťahovalcov SR--->ČR

Platí pre mesto Brno (a niektoré rady určite aj pre ďalšie mestá). 
Napadlo mi, keď už bývam v tom Brne, že by som poslal do sveta pár informácií, ktoré by v budúcnosti mohli pomôcť nejednému Slovákovi rozhodnutému presťahovať sa do susedných Čiech. Budem vychádzať z vlastnej skúsenosti a z postupov, ktoré už absolvovala moja sestra (áno, momentálne sa priživujem u nej). 
Rozvediem to do pár bodov:


  • zariaďte si šalinkartu. Šalinkarta je dopravný preukaz (vydávajú ho na napr. štvrťroka, polroka, rok, na rôzne tarifné zóny). V Brne a jeho okrajových častiach platia zóny 100 a 101. Ja mám šalinkartu na štvrťroka na zóny 100+101. To znamená, že môžem jazdiť v týchto zónach rôznou hromadnou dopravou - autobusy, trolejbusy, električky, vlaky - celý deň hore-dole. Pri kontrole cestovných dokladov jednoducho ukážete šalinkartu.
    Na jej vybavenie potrebujete fotku vo formáte 3,5 x 4,5, ktorú si necháte vyvolať v niektorom z hocijakých fotolabov (s kvalitnejším fotoaparátom sa môžete odfotiť aj doma), občiansky preukaz a peniaze. Štvrťročná šalinkarta stojí 1400 kč. Je to naozaj smiešny peniaz, lebo ako jazdím po meste, tak by som bol preplatil už asi trojnásobok, a to mám kartu ani nie mesiac. Šalinkartu si pôjdete následne vybaviť do DPMB (dopravného podniku mesta Brno), ktorý sídli pri Hlavním nádraží (vlaková stanica) pri hoteli Grand (oproti hotelu je zastávka autobusov Student Agency). Bližšiu mapu nájdete na oficiálnych stránkach podľa adresy. Pred jej vydaním musíte vyplniť taký lístoček malého formátu so základnými údajmi, ktorý je položený na neoznačenom mieste na okne. Áno, mohli by to nejak lepšie vyznačiť. Šalinkartu máte na počkanie, trvá to asi 5 minút a od toho dňa môžete jazdiť. Viac informácií -tu-
  • hľadajte si prácu, hahaha. Existujú rôzne portály, napríklad prace.cz, jobs.cz, mpsv portál, volnamista.cz (všetko máte s odkazmi). Posielajte veľa životopisov a behajte po pohovoroch. Nič iné neostáva. Neočakávajte hneď zo začiatku, že budete zarábať 20 000 v čistom. Všade sú trojmesačné skúšobné lehoty, a pokiaľ ste stále v nej, môžete prácu kedykoľvek zmeniť. Väčšinou sa po trojmesačnej lehote zvyšuje plat o 1 až 2 tisíc, v niektorých firmách sa zvýši po pol roku. Veľa ponúk je s fixným platom + benefity (dochádzkové, výkonnostné a iné sračkové bonusy). Ale však to uvidíte veľmi rýchlo sami. 
  • poisťovňa, doktor a ostatné hlúposti ohľadom ukončenia školy či odhlásenia sa z úradu práce na Slovensku. Na všetky tieto veci musíte mať pracovnú zmluvu. Ak ju nemáte, nemôžete sa prihlásiť do českej poisťovne a k lekárovi. Po podpísaní pracovnej zmluvy vám vydá zamestnávateľ zdravotnú kartičku, vy si následne nájdete lekára a prejdete k nemu. Samozrejme vám bude treba na začiatok výpis zo zdravotnej dokumentácie, ktorý vám spraví vaša slovenská obvodná doktorka. Bez výpisu nemôžete ísť napríklad na vstupné lekárske prehliadky, ktoré sú potrebné v niektorých povolaniach, a tým pádom stále nebudete mať zmluvu. Čiže akonáhle vám dajú do ruky pracovnú zmluvu, môžete utekať na Slovensko, odhlásiť sa z poisťovne a z úradu práce a vrátiť sa spátky. Obvodnej doktorke na Slovensku už iba zavoláte a poviete jej adresu vašej novej obvodnej doktorky v Čechách, aby vám mohla poslať celú zdravotnú kartu.
    Dávajte si pozor na lehoty na úrade práce na Slovensku! Aby sa nestalo, že nie ste na ňom evidovaný a budete si musieť doplatiť pár dní zdravotné a sociálne poistenie. Na úrad práce po ukončení školy či zamestnania ste povinní sa prihlásiť (tuším) najneskôr do troch pracovných dní. Táto informácia platí hlavne pre študentov VŠ, ktorí dopadli ako ja - nechodia do školy, ale sú ešte stále evidovaní ako študenti, pretože sa na to jednoducho vysrali. (ak chcete, dovysvetlím v mejli alebo v komente)
  • podľa typu ubytovania:
    - bývam u kamaráta/súrodenca/ešte na intráku/ubytovni a pod... Ak nemáte vlastné bývanie, je úplne jedno, v ktorej časti mesta si nájdete prácu. Myslím, že na tom nezáleží, pretože predpokladám, že aj tak sa budete sťahovať do vlastného (skôr, či neskôr). Tu platí veľmi individuálne konanie. Ak sa vám v práci bude páčiť po napr. dvoch mesiacoch, nájdite si byt v tej lokalite. Niektoré firmy (hlavne v Modřicích) ponúkajú k práci aj ubytovanie. Sú to výrobné firmy, aby bolo jasné. 
    - bývam už vo vlastnom, lebo som šťastný pankhart a mal som prachy na to, aby som si mohol platiť pol roka nájom. Tak v tom prípade je najlepšie hľadať si prácu podľa lokality bytu, ak nechcete denne dochádzať asi trištvrte hodinu cez dva spoje. Napríklad. Alebo máte auto? No, možno aj v tomto ste šťastní pankharti, tak si jazdite autom.
    Pri bytoch sa zvyčajne platí depozit. Depozit je jeden alebo dva nájmy platené dopredu. V Brne je veľa rôznych bytov, zvyčajne ponúkaných realitkami. Ak nechcete bývať vďaka realitnej kancelárii, môžete si ho nájsť aj bez nej, napríklad -tu-. Cena záleží od lokality (kraj mesta, tichá lokalita, centrum, staré Brno...), veľkosti či zariadenosti bytu. Ale to je každému jasné. 
Nezabudnite sa odhlásiť z odoberania smetí na Slovensku! Hádam nechcete, aby za vás vaši rodinní príslušníci platili smeti, no nie? 
Zatiaľ je to odo mňa všetko. Neviem prečo, ale mal som potrebu to jednoducho nejak chaoticky zhrnúť do článku, aby ľudia vedeli, čo všetko obnáša prejsť pár kilometrov za hranice. Nie sú to zložité procesy, ale lietačky na Slovensko a späť vedia dobre vyčerpať. Skúste si kraviny okolo poisťovne a úradu práce vybaviť v jeden deň. Nemusíte sa báť, že by zamestnávateľ na vás nepočkal. Treba mu iba vysvetliť, čo všetko musíte spraviť a určiť si približný termín nástupu do zamestnania. 

Ak som na niečo zabudol, ale som niečo dojebal a klamem tu chudákov ľudí, tak mi to, prosím, napíšte v komentároch a riadne ma spičujte. Ja to opravím a bude ma hriať pri srdci, že si tieto neužitočné rady niekto prečítal, a že ich vedel adekvátne opraviť. A ešte radšej budem, ak to niekomu v budúcnosti pomôže a možno mi poďakuje... vlastne, nebude čas, lebo svet bude po nukleárnej vojne.
Zbierajte zátky. 

3 komentáre:

  1. No je toho hodně, co člověk musí zařídit, když se stěhuje do "jiné" země. Přeju ti ať se ti tu líbí. V ČR pracuje hodně Slováků. Podle toho jak manžel mluví, mám pocit, že v jeho práci tvoří tak polovinu.
    Potkala jsem jednoho pána, co mluvil česky slovenským přízvukem, ptala jsem se proč nemluví slovensky, ona na to, že je slušnost mluvit takto v cizí zemi, vrtalo mi to hlavou, vždyť je to řeč podobná a co vím, tak obvykle v manželově práci lidi ze Slovenska hovoří mateřštinou. Pokud je někdo z dalekých končin a porozumět se nedá, mluví se anglicky. Je to hloupost, nevím proč ti to píšu, asi že tomu nerozumím, a hlavně se nemůžu vyjádřit k tvým novým fotkám, protože se mi u nich zobrazuje maličký čtvereček v rohu a ne a ne se dostat k obrazu. Buď mám něco s počítači, nebo nevím, protože starší fotky se zobrazují.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neviem, prečo ti nejdú zobraziť fotky, napríklad článek "Lidé na ulici" mi komentovali ľudia, ktorí fotky vidia, takže s tým nemali problém. Ešte si to skontrolujem, ale mne sa to všetko zobrazuje.
      Mne sa zas nepáči, keď Slovák začne hovoriť po česky a pritom po česky nevie a všetci počujú, že je Slovák. to radšej nech rozpráva po slovensky, keď češtinu neovláda. Je to slušnosť, ale tieto jazyky sú si veľmi podobné a Česi po slovensky rozumejú, tak v tom nevidím žiadny problém.

      Odstrániť
    2. Ani ty nové mi nejdou zobrazit, asi jsem levá na počítače, může to být nastavením, jenže jsem jen podprůměrný uživatel pc. Poprosím manžela, ať se na to podívá až bude mít čas.
      Právě, mi to přijde divné, ten pán co mluvil česky s přízvukem mi toto řekl a jakže tomu mám rozumět, když jsem byla jen párkrát v pracovním procesu, a to ještě jen chvíli, než doktoři uznali, že je to pro mě nevhodné :-) nemám rozhled!

      Odstrániť