streda 25. marca 2015

~~~~~~~

Keby som sa zadíval na roztrhaný zdrap svojho nevedomia, určite by som uvidel na vodnej hladine plávať čln. A možno by to bol práve Charon, ktorý by si pískal známu melódiu ouvertúry. Postál by som na kraji a aj keby melódiu nepoznám, určite by som roztrhal struny na sláku. 
Nemám lístok.
Ale nastúpim s ním rád, nech ma vezie do neznáma. Nie nadarmo sa hovorí, že kamarát ti podá pomocnú ruku. A práve v núdzi spoznáš priateľa. Prečo by ním nemohol byť akýsi Charon v hábite?
Oheň začína horieť trýznivou pravdou, že všetko sa opäť zrúti. Pretože nič nemá pevné základy a teda nič nedáva význam. Faust tvrdil pravdu - neoplatí sa žiť. Je to bezduchá forma existencie vydýchnutej pary z úst, ktorá sa pominie tak rýchlo, ako spomienka na hmotné ja. Všetky brány sú zatvorené. A ak sa pokúsime nejakú otvoriť, zavrie sa nám vstup medzi ľudí. Hobbes mal tiež pravdu, pretože žitie v spoločnosti je vlastne nútená samozrejmosť života, ako že zvieratá žijú v stáde, tak ľudia sú taktiež stádové  typy. Avšak aj sám strom rastie uprostred poľa, prečo by nemal sám človek stáť uprostred ničoho s úsmevom na tvári? Lepšie tak, akoby mal stáť uprostred veľkomesta s maskou podliatou slzami.
Včera som v syrovom koláči uvidel pravdu. A tou bol fakt, že nie všetky veci sa dajú zlúčiť dokopy, aby z toho vzniklo niečo potešujúce. Z toho vyplýva, že nie všetky existencie sa dajú zlúčiť, aby z toho bolo šťastné spolužitie.
Niekedy je samotné žitie nezlučiteľné pre jednakú osobu. 
A niekedy je jedna osoba klinec v oku života. 
A keď sa tieto faktory stretnú, vznikne z toho neutíchajúca túžba po preplávaní Acherónu. 

7 komentárov:

  1. Je to pekné, ale celkom by som nesúhlasila.
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vzpomněla jsem si na strom uprostřed pole v Zubří, byl to strom milenců a nahoru vedl žebřík, sedávali jsme tam ve větvích. Byl to náš strom, i když jsme ho nevlastnili, samotná existence života, která dávala radost. Třeba si povídal s námi a my o tom nevěděli. Dýchala z něj energie, jako z ořešáku z dětství. Tehdy jsem byla ještě maličké dítě, cítila že mě ten strom má rád a slyšela jak zpívá. Asi jsem naivní.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie, to vôbec nie si. Je to pekný príbeh, ktorý si načrtla. Strom s vami určite komunikoval, stromy nie sú iba zasadené rastliny bez duše, ako ich veľa ľudí vníma. Stromy sú podľa mňa dosť kamarátske a obetavé. A môžu spievať.

      Odstrániť